12 Nisan 2016 Salı

Fasuli (Sirkeci): Meşhur Akif Usta’ nın Dünyaca Ünlü Kuru Fasülyesi

Bir Türk geleneğidir: Kuru fasülya ve pilav!!!

Herhalde sokaktan bir sürü insanı çevirip araştırma yapsanız % 95 üzeri sever. Yani bir numaralı yemeği olmasa da sevmiyorum diyen çok çok az kişi çıkar. Ama tabi basit gibi görünse de aslında aynı mercimek çorbası gibi, yapan kişiye göre değişkenlik gösteren görüntü ve lezzeti vardır.
Buyrun efendim size başka yerde bulamayacağınız kuru fasülye & pilav ikilisini mükemmel lezzetini tadacağınız yer: FASULİ

Şu an için Tophane, Cerrahpaşa, Çapa, Vatan ve Sirkeci’ de şubesi bulunmakta. Ben Sirkeci’ deki şubesine gittim ve deneyimlerimi yaşadım. Tekrar da gideceğimi ifade edeyim. O denli memnun ayrıldım.

Marmaray Sirkeci istasyonundan çıkınca hemen sol tarafta Gülhane Parkı’ na giden ana cadde üzerinde yer alıyor. Yani ulaşım açısından da oldukça merkezi ve kolaylıkla ulaşılabilir bir konumda. 
3 katlı bir yer Fasuli Sirkeci. Birçok yerde olduğu gibi kuru fasülyesini ön plana çıkaran temaları ve her kat mekana gelmiş olan ünlülerle çekilen resimlerle donatılmış. E adamların hakkı sonuçta. 



Masa düzeni gayet mütevazi düzeyde. Açıkcası ne kötü ne de iyi durumda iç mekan tasarımı. Her katta ortalama 25- 30 kişilik kapasitesi var. Oturma düzeni ve bazı şeylerin biraz daha güzel olabileceğini düşünüyorum. Tabi gelen birçok kişi kuru fasülye yeme düşüncesiyle geldiğinden belki de biraz daha arka planda yer alıyor iç mekan düzeni. İkinci katta oturduk biz ve belirtmeliyim ki eğer bütün çalışanlar bizimle ilgilenen garson gibi davranıyorsa gayet ilgili ve sıcak bir ortam yaratıyorlar. Daha o ilgiden zaten sorun yaşamayacağınızı ve beklentilerinizin karşılanacağını hissediyorsunuz. Ki yanıltmadılar da. Müşteri memnuniyeti esastır. :)

 Menüsü sadece kuru fasülye üzerine kurulu değil elbette ki. Bütün restaurantlarda olduğu gibi çeşitli alternatifler bulunmakta.

Fiyatları açısından da makul seviyede, menüde gördüğünüz üzere. Biz 2 kuru fasülye 2 pilav 1 cacık 2 su aldık. Ödediğimiz fiyat 45 – 50 TL civarı idi. İki kişi için de ideal bir fiyat.

Belirtmeliyim ki kuru fasülyenin yanında elbetteki acı biber ve soğan ikramını da yapıyor. J Bununla doyulur mu acaba diye düşünenler var ise de net bir şekilde ifade edebilirim ki gayette doyurucu bir lezzet. Cacık, pilav bildiğimiz lezzet ve çok fark yok açıkcası. Hatta pilavı idare eder düzeyde. Ama kuru fasülyesi farklı fazlasıyla, lezzetli.

Diğer taraftan da belirttiğim gibi menüsünde et döner, iskender çeşitleri ve tatlı seçeneği de yer almakta. Karadenizli olanların çoğu özellikle bilir "laz böreği" ni. Tadına vararak yemeye niyetlenebilirsiniz.
Kuru fasülyenin tadı şuradan geliyor: Erzurum İspir fasülyesi. Yani yöresel bir fasülye. Elbetteki yapılışı normal kuru fasülye tariflerinden farklı ama bir başka farklılığı da Erzurum İspir fasülyesi oluşu getiriyor. Daha da detaylı incelemek isterseniz Vedat Milör’ ün paylaşmış olduğu köşe yazısını okuyabilirsiniz. Fasülyenin lezzetini bir profesynel gurme gözünden güzel tanımlamış (Tıkla) Belirteyim: En kısa sürede Hüsrev' de ziyaret edilecek!

İlave olarak şunu not ediyorum: “Meşhur Akif Usta’ nın Dünyaca Ünlü Kuru Fasülyesi” diye tarif ediyorlar ama menüsünde ya da başka bir şekilde meşhurluğu ile alakalı birşeylere değinilmemiş. Yani elbette ki kuru fasülyeden geliyor ama kullanılan öğeler tanımlanması daha güzel olabilir. Ayrıca internette de ulaşamadım bu konuyla alakalı bir şeye. Sadece sloganları yazıyor.

Gidin ve kuru fasülyenin tadına varın. Zaten Sirkeci’ de. İlla ki yolunuz düşecektir Eminönü, Karaköy, Sirkeci… Yarım saat veya bir saatinizi ayırın pişman olmayacağınız kesin. J    

0 yorum:

Yorum Gönder